Een lege Trevifontein

Heb je de Trevifontein in Rome ooit bezocht? Dan is de kans groot dat je er een muntje in hebt gegooid. En waarschijnlijk kende je dat van tv en zag je het iedereen om je heen doen.

Met de rug naar de fontein en dan zonder te kijken met de rechterhand over de linkerschouder. Eén muntje betekent volgens de legende dat je terug zult keren in Rome, twee muntjes dat je de liefde van je leven zult ontmoeten en drie dat je zult trouwen óf juist scheiden.

Deze traditie bestond al langer, maar werd in 1954 beroemd door de film ‘Three Coins in the Fountain’. En inmiddels zorgt dit ervoor dat er iedere dag gemiddeld voor ongeveer 4000 euro in de Trevifontein wordt gegooid; ongeveer anderhalf miljoen euro per jaar!

Nadat ik tientallen toeristen had geobserveerd, die al fotograferend of filmend muntjes in de fontein gooiden, vroeg ik me af: hoe komen die muntjes daar weer uit? Dit bleek drie keer per week ’s ochtends te gebeuren.

En zo fotografeerde ik op een regenachtige vrijdagochtend vroeg hoe, onder het toeziend oog van agenten langs het afzetlint, alle muntjes bij elkaar werden geveegd. Vervolgens werden de muntjes opgezogen en in zakken gedaan. Voordat deze zakken in een auto werden gezet, werden ze gewogen, waarbij de agenten hun handtekening moesten zetten voor het gewicht en een militair de wacht hield. Uiteindelijk reed de auto van stichting Caritas weg met al het geld.
Als het goed is, wordt dit geld gebruikt voor ‘de armen’.

Zie hier een overzicht van de projecten.

Foto’s © Marieke Zwartscholten | Niet gebruiken zonder toestemming.