Over Mij

Mijn oog voor interactie en momenten zorgt voor eerlijke en herkenbare foto’s

Marieke Zwartscholten

Ik ben Marieke Zwartscholten; als documentair fotograaf werkzaam in heel Nederland vanuit Barendrecht, waar ik woon met mijn man en onze twee zoons.

CARRIERE

Mijn carrière mag bijzonder genoemd worden, maar van alles heb ik meegepikt, wat ik nu in praktijk breng als fotograaf en mentor.
Tijdens mijn studie bouwkunde en mijn werk bij een architectenbureau is de basis gelegd voor kijken en creativiteit. Met mijn opleiding tot en werk als leerkracht zijn mijn sociale en coachingsvaardigheden verder ontwikkeld.
Al sinds 2006 werk ik als professioneel fotograaf, sinds 2016 als fotografie-mentor.

SUCCES

Ik heb mijn journalistieke/documentaire fotografietalent steeds verder ontwikkeld, onder andere met belangrijke workshops en mentortrajecten in Amerika. Ik kreeg veel erkenning van dankbare collega’s en klanten.
Ik won awards (o.a. bij bij Fearless Photographers, de Masters of Wedding Photography en This is Reportage), werd gevraagd als jurylid van fotowedstrijden, ik was spreker voor grote groepen fotografen, ik documenteerde de Foundation Workshop in Texas en het door mij georganiseerde seminar Doc20 (over documentaire fotografie met o.a. Ramon Mangold en Hans Aarsman als sprekers) was een enorm succes.

ONDERWIJS

Zoals gezegd neem ik mijn onderwijservaring mee in de Get Real. Maar ook tijdens het fotograferen binnen het onderwijs komt die ervaring zeer goed van pas; ik snap wat er gebeurt en leg het op eerlijke en herkenbare wijze vast. Ik vind het fascinerend om vanuit deze rol te zien wat er allemaal speelt binnen het onderwijs.

INTERACTIE

Ik heb oog voor menselijke interactie: wat is er aan de hand? Dit gebruik ik voor mijn fotografie; hierdoor weet ik precies het juiste moment te vereeuwigen.
Ik gebruik het ook voor de Get Real; door te ontdekken waar iemand’s uitdagingen liggen – vaak niet eens alleen binnen de fotografie – kan ik iemand altijd verder helpen.
Mijn nieuwsgierigheid, creativiteit en humor komen hierbij goed van pas.

Foto’s © Marieke Zwartscholten | Foto’s ook door © Sven Soetens, © Petra Bravenboer – van der Plaat, © Mitzy Geluk, © Peter Geluk, © Ja’eli van Beveren, © Ditta van Gent, © Sarina Uilenberg, © Katie Kaizer, © Lisanne van Dam en © Linda Ringelberg van Rhijn | Niet gebruiken zonder toestemming.