Over Mij

Mijn oog voor interactie en momenten zorgt voor eerlijke en herkenbare foto’s

Marieke Zwartscholten

WERK

Ik ben nieuwsgierig en zie overal verhalen in. Die zoek ik in interactie, momenten en emoties, soms met humor.
Mijn documentaire fotografie is gericht op korte, eerlijke, positieve verhalen. Ik fotografeer wat er is, wat er ook geweest zou zijn zonder fotograaf erbij. Mijn foto’s zijn ‘nostalgie voor de toekomst’.
Ik heb een voorkeur voor sociaal-maatschappelijke onderwerpen. Ik geloof dat fotografie een krachtig middel kan zijn om de wereld te verbeteren. Door mijn focus op oplossingen, wil ik de kijker inspireren en motiveren om dat ook te doen.

Mijn korte projecten hebben vaak een gemeenschappelijk thema en vormen zo samen een groter project. Een terugkerend onderwerp is het onderwijs, waarmee ik affiniteit voel omdat ik erin gewerkt heb en omdat ik twee kinderen heb, die er onderdeel van uitmaken. Ik geloof dat onderwijs de basis van onze samenleving is en dat het belangrijk is om de verhalen en ervaringen binnen deze sector te delen om bij te dragen aan verbetering.

Als fotograaf zorg ik ervoor dat mensen zich op hun gemak voelen, zodat ze niet meer denken aan de aanwezigheid van de camera en ik van heel dichtbij kan fotograferen.
Hierdoor ervaart de kijker mijn beelden, alsof hij onderdeel uitmaakt van de situatie op de foto, met alle bijbehorende emoties. Door mijn onderwerpen op een luchtige manier te benaderen, betrek ik de kijker op een speelse manier bij het verhaal en laat ik ze achter met een goed gevoel en inspiratie.

SUCCES

Na studies en carrières op de gebieden van bouwkunde en basisonderwijs heb ik mijn journalistieke/documentaire fotografietalent steeds verder ontwikkeld. Zo heb ik bijvoorbeeld een intensieve documentaire workshop in Amerika, een mentortraject bij Tyler Wirken en een mentortraject bij Ilvy Njiokiktjien gevolgd.

Ik won veel internationale awards (o.a. bij bij Fearless Photographers, de Masters of Wedding Photography, This is Reportage en This is Reportage Family), werd gevraagd als jurylid van verschillende fotowedstrijden, ik was spreker voor grote groepen fotografen, ik documenteerde de Foundation Workshop in Texas, het door mij georganiseerde seminar Doc20 – over documentaire fotografie met o.a. Ramon Mangold en Hans Aarsman als sprekers – was een enorm succes en er is een spread met mijn foto’s gepubliceerd in De Verdieping in dagblad Trouw.

ONDERWIJS

Tijdens het fotograferen binnen het onderwijs komt mijn onderwijservaring zeer goed van pas; ik snap wat er gebeurt en leg het op eerlijke en herkenbare wijze vast.

Mijn ervaring binnen het onderwijs gebruik ik ook tijdens het begeleiden van collega-fotografen met de Get Real; door te ontdekken waar iemand’s uitdagingen liggen, kan ik iemand altijd verder helpen. Mijn nieuwsgierigheid, creativiteit en humor komen hierbij goed van pas.

Foto’s © Marieke Zwartscholten | Foto’s ook door © Sven Soeters, © Petra Bravenboer – van der Plaat, © Mitzy Geluk, © Peter Geluk, © Ja’eli van Beveren, © Ditta van Gent, © Sarina Uilenberg, © Katie Kaizer en © Linda Ringelberg van Rhijn | Niet gebruiken zonder toestemming.