Get Real Training:

Online leren klaar te zijn om dat ene, bijzondere moment te fotograferen

De Get Real Training

Ben je professioneel fotograaf en wil je je journalistieke/documentaire fotografie verbeteren?

Word je vaak geroemd voor je momentfoto’s, maar wil je hier graag meer controle over krijgen?

Wil je dat graag in je eigen tijd en tempo doen?

Wil je leren van een awardwinnende, documentair fotograaf, met veel ervaring als mentor en in het onderwijs?


Meld je dan nu aan voor de online Get Real Training!

 • 100% journalistieke/documentaire fotografie
 • 8 videolessen, totaal ruim 3 uur
 • in je eigen tijd en tempo
 • 1 jaar lang toegang
 • bij elke videoles bijpassende oefeningen
 • 1 uur privé-videobellen
 • toegang tot besloten Facebook-groep
 • uitbreidingsmogelijkheden voor meer begeleiding
 • investering: 545 euro, excl. BTW
 • mogelijkheid om 1/3e vergoed te krijgen via Werktuig PPO

Voor fotografen, die…

 • … de techniek van hun camera beheersen.
 • … die gedeeltelijk of geheel documentair werken; op die momenten niets in scene zetten.
 • … dat gedeelte graag willen verbeteren.

De lessen helpen je onder andere de volgende vragen te beantwoorden:

 • Hoe kan ik het vastleggen van momenten minder laten afhangen van ‘toeval’ en ‘geluk’?
 • Hoe kan ik meer controle krijgen over mijn fotografie?
 • Welke keuzes kan ik maken om een foto bewust op te bouwen?
 • Hoe kan ik leren van mijn eigen foto’s en op die manier steeds beter fotograferen?


Onder onderstaande foto’s staat meer informatie over de online Get Real Training.

De Get Real Training – meer info en opties

De Get Real Training bestaat uit:

 • 8 videolessen van 13 tot 40 minuten, in het totaal ruim 3 uur.
 • De lessen bestaan uit alle kennis en ervaring die ik jarenlang heb opgedaan als documentair fotograaf en als mentor.
 • Een jaar toegang tot deze lessen; kijken wanneer en hoe vaak je wilt!
 • Na iedere les een passende oefening, die je zelfstandig kunt doen, van ongeveer 20 minuten, maar je kunt ze zo uitgebreid doen als je zelf wilt.
 • Toegang tot een gesloten Facebookgroep voor korte vragen aan mij en contact met elkaar.
 • Na de video’s (binnen dat jaar) een privé-videocall van 1 uur om aan te kunnen sluiten bij jouw behoeften en uitdagingen, waarbij je een keuze maakt uit het bespreken van:
  * alle RAW’s van een sessie OF
  * al je beste foto’s (voor portfolio, wedstrijden of social media) OF
  * de oefeningen van de lessen
 • De investering is 545 euro, excl. BTW.
 • Verschillende uitbreidingsmogelijkheden voor meer en persoonlijke begeleiding, zie hieronder.
 • Voor de Get Real Training én voor de uitbreidingsmogelijkheden kun je 1/3e vergoed krijgen via Werktuig PPO

Uitbreidingsmogelijkheden na de training:

 • Get Real Workshop: een traject van ongeveer 6 weken, 4 of 5 deelnemers, 2 live dagen: eerste dag theorie en fotograferen en laatste dag eigen sessies bespreken, tussendoor 2 of 2,5 ochtend videobellen en zelf eigen sessie fotograferen, besloten Facebook-groep, extra investering na de Get Real Training: € 695, excl. BTW, incl. 2x lunch en 2x avondeten.
 • Mentoring: extra uren videobellen of live afspreken: 110 euro/uur, excl. BTW. Neem je contact met me op, als je dit interessant vindt?

De voorwaarde voor deze uitbreidingsmogelijkheden is dat de online Get Real Training is afgerond.


Waarom zou je deze training juist bij mij (Marieke Zwartscholten) doen?

 • Ruim 80 deelnemers aan de Get Real gingen je voor en waren laaiend enthousiast.
  Daarbij werd onder andere waardering uitgesproken voor de veilige leeromgeving die ik steeds weer wist te creëren. In deze link vind je de slideshow, die een idee geeft van de eerdere Get Reals. Onderaan deze pagina vind je recensies van fotografen, die al de online training hebben gedaan. Over de eerdere Get Real varianten heb ik ook zeer enthousiaste reacties ontvangen; een gedeelte daarvan staat op de Facebookpagina van de Get Real Workshop.
 • De video’s bevatten alle kennis, die ik in mijn loopbaan als fotograaf heb opgedaan, al fotograferend, maar ook bijvoorbeeld bij de Foundation Workshop in Texas (georganiseerd door Fearless Photographers) en een jaar lang mentoring bij Tyler Wirken, inclusief het samen fotograferen van een gezin en van een bruiloft.
 • De presentatie die ik voor deze training heb verfilmd, heb ik daarvoor ruim twintig keer live keer gegeven (ik begin er al jarenlang alle vormen van de Get Real mee) en steeds bijgeschaafd, waardoor de video’s mijn kennis en ervaring nu optimaal overbrengen.
 • Met mijn fotografie heb ik in de loop der jaren veel waardering gekregen van klanten, van juryleden bij wedstrijden (awards), ben ik zelf meermaals jurylid geweest (o.a. bij Fearless Photographers, de Masters of Wedding Photography en This is Reportage), ben ik spreker geweest bij verschillende events (zoals van de Masters, Moment Design, Konpoli en het door mijzelf georganiseerde seminar Doc20) en kreeg ik bijvoorbeeld veel waardering voor mijn documentaire verslag van de Foundation Workshop.
 • Door jarenlange ervaring in het onderwijs, snap ik hoe ik ervoor moet zorgen dat je uitgedaagd wordt, maar niet gefrustreerd raakt. Van deelnemers heb ik begrepen dat dit een groot verschil maakt: dat een fotograaf goede foto’s maakt, wil niet zeggen dat diegene het ook over kan brengen.
 • Mijn positieve instelling: je doet vast al heel veel goed en ook daar kijk ik graag naar (daar leer je namelijk ook van!).

Voor de fantastische communities van This is Reportage en This is Reportage: Family ben ik (in het Engels) geïnterviewd door Alan Law. De podcast kun je hieronder luisteren of via: Spotify, Amazon Music, Google Podcasts, iTunes/Apple Podcasts en YouTube.

Logische vragen

Superleuk!
Rechts op deze webpagina zie je knoppen met links naar de inschrijfpagina. Daar kun je het formulier invullen om je aan te melden (de velden met sterretjes zijn verplicht).
Vervolgens kom je automatisch op een pagina met daarop betaalinformatie en de algemene voorwaarden. Je kunt daar de Get Real Training eenvoudig met een betaallink betalen. Als je de Get Real Training hebt betaald en akkoord bent gegaan met de Algemene Voorwaarden, is je aanmelding compleet!
Binnen twee weken ontvang je voor je eigen administratie de reeds betaalde factuur.
Ook ontvang je zo snel mogelijk een mail met uitleg over hoe je waar kunt inloggen om te gaan beginnen met de Get Real Training.
Alvast veel plezier en succes met de Get Real Training!

Wat ontzettend leuk. Bedankt voor je vertrouwen. En gefeliciteerd met je voornemen je fotografie te gaan verbeteren.

Na aanmelding en betaling ontvang je zo snel een mail met informatie om te kunnen inloggen.

Als we nog geen Facebookvrienden zijn, stuur ik je binnenkort een verzoek; dit mag je uiteraard ook zelf doen. Dan kan ik je binnenkort toevoegen aan de besloten Facebookgroep.

Alvast veel plezier en succes met de Get Real Training.

Dit kan, zolang het op mijn website staat (het komende jaar zeker)!
Voorwaarde is dat je de video’s hebt bekeken en het liefst ook dat je de oefeningen hebt gedaan, al ga ik dit niet controleren. Maar daarna de knoop doorhakken is dus prima.
Daarbij vind ik zelf ‘samen fotograferen’ en de foto’s bespreken een enorme meerwaarde!

Nee, (nog?) niet.
Ik raad je wel aan om aantekeningen te maken. Je kunt me op pauze zetten, wanneer je wilt (een groot voordeel ten opzichte van de live Get Reals).
Bij één van de eerdere Get Real-groepen maakten de deelnemers minder tot geen aantekeningen. Van hen hoorde ik later dat ze daar spijt van hadden; uiteindelijk krijg je gewoon erg veel informatie.
Van andere deelnemers heb ik begrepen dat zij regelmatig hun aantekeningen nog even doornemen, vlak voor ze weer gaan fotograferen. En ook dat ze tijdens het fotograferen mijn stem in hun hoofd horen, maar dat is weer een ander verhaal.

Als je hier een specifiek idee over hebt, kun je natuurlijk even contact met me opnemen. Maar in principe lever ik deze diensten alleen aan degenen die mijn presentatie hebben gezien; live tijdens een eerdere Get Real of via de online Get Real Training. Dan heb je namelijk de goede basis om het maximale uit de feedback te halen, we spreken ‘dezelfde taal’.

Sommige fotografen vinden het inderdaad spannend om zich ‘bloot te geven’; in een gesprek met persoonlijke vragen en door alle RAW’s van een sessie te laten zien. Maar dit is voor mij wel de enige manier, waarop ik je kan en wil helpen.
Natuurlijk heb ik wat handvatten, die lijken op ’trucjes’, maar als je alleen deze dingen zou weten, zou je er niets aan hebben, naar mijn mening.
Als je er niet aan toe bent je open te stellen voor je eigen leerproces op dit vlak, dan stel ik voor dat je deze training uitstelt, een andere mentor zoekt of gewoon trots bent op wat je al doet en daarmee verder gaat. Alles op zijn tijd!

Nee, sorry. Een belangrijk onderdeel van de Get Real is, dat ik met je meekijk waar jouw persoonlijke uitdagingen liggen op het gebied van documentaire fotografie. Dat uur is daarvoor eigenlijk al extreem kort, maar biedt in ieder geval de mogelijkheid te kijken op welk gedeelte van het leerproces je de nadruk kunt gaan leggen. Zonder dit uur voelt het voor mij als ‘weggeven van al mijn kennis en ervaring’, zonder invloed te kunnen hebben op de toepassing ervan; eigenlijk zonde van je investering.

In overleg ben je welkom in Barendrecht.

Wil je even een mailtje sturen en aangeven welke mogelijkheden je zelf ziet? Dan denk ik graag met je mee.
Denk ook aan de vergoeding van 1/3e via Werktuig PPO.

Ik raad iedereen aan eens te kijken bij het Platform Arbeidsmarkt Culturele en Creatieve Toekomst (Platform ACCT), die medefinanciering biedt voor professionele ontwikkeling.

Bij aanmelding bij PPO krijg je de vraag of je een certificaat krijgt na het volgen van de Get Real Training. Hierop is het antwoord: ja!

Net als fotografen bepalen mentoren hun eigen prijzen. En net als bij fotografen is er verschil in kwaliteit en in prijs. Er zitten uiteraard hele goede fotografen en mentoren tussen, maar niet iedere goede fotograaf is ook een goede onderwijzer.

Op mijn website kun je lezen welke ervaring ik heb als fotograaf en als onderwijzer. Als je daar vragen over hebt, beantwoord ik die uiteraard graag.
Bij twijfel geef ik je graag wat namen door van fotografen die de Get Real al gedaan hebben (ik betaal niemand om enthousiast over de Get Real te doen ;-) ).

En er zijn inderdaad mentoren die over alle aspecten van het vak fotograaf les geven. Mijn ervaring is, dat dat vooral fijn is voor de beginnende fotograaf, die genoeg heeft aan het leren van de basisdingen, die komen kijken bij het hebben van een bedrijf en bij fotograferen. Met ‘alles’ bespreken, kun je natuurlijk nergens echt diep op in gaan.

Daarna is het verstandig om steeds te bedenken op welk vlak je op dit moment het meest wilt of moet ontwikkelen. Als dat documentaire fotografie is, dan ben je bij de Get Real aan het juiste adres; dat is mijn expertise!
Tijdens mentoring (en dus ook tijdens videobellen) heb ik natuurlijk wel de mogelijkheid om af en toe een zijweg in te slaan, als die behoefte en wens er is.

In de Get Real Training verklap ik alles wat ik ooit geleerd heb. Dat is een proces geweest, waarin ik veel tijd, energie en geld heb geïnvesteerd. En dat is, inclusief mijn uitleg en mijn persoonlijke aandacht, natuurlijk wel wat waard.

Ben je professioneel fotograaf, beheers je je camera, fotografeer je gedeeltelijk (of geheel) ‘zoals het is’, dus zonder situaties in scène te zetten en wil je daar graag meer controle over krijgen? Dan is de Get Real Training zeker iets voor jou!

Ik heb ook veel ervaring met het begeleiden van fotografen, die een andere focus hebben dan bruiloften of gezinnen, zoals geboortes en afscheid. Daarin neem ik natuurlijk ook mijn eigen ervaring mee als fotograaf.

Bij twijfel, kun je natuurlijk altijd contact met me opnemen.

Nee sorry. Zodra je toegang hebt gehad tot de video’s, is het niet mogelijk om (een gedeelte van) de investering terug te krijgen.
Als je een zwaarwegende reden hebt, waarom je de komende tijd onverhoopt niet aan de slag kunt met de training, neem dan contact met me op. Ik kan dan regelen dat je langer dan een jaar toegang hebt tot de video’s en oefeningen.

Ik ben benieuwd. Stuur je me een mailtje?

Recensies

opbouwend

Ik heb de Get Real gevolgd bij Marieke in de coronatijd. […] Het theoriegedeelte hebben we online gedaan. Dit ging heel goed. Marieke heeft eerst de theorie verteld en gebruikt daarbij veel voorbeelden zodat het duidelijker wordt wat ze bedoelt. Daarna hebben we ook van ons allemaal een reportage besproken. We moesten onze RAW-beelden laten zien. Dit is wel heel spannend, maar hier leer je wel heel veel van. Ook door de beelden van de anderen te zien leer je nog meer. Hierin komt de theorie weer mooi terug en blijft het beter hangen. Marieke doet dit op een prettige, opbouwende manier. […] Ik pas het geleerde nu toe in mijn fotografie en ik merk echt dat mijn foto’s beter worden. Ik hoop dat we het praktijkgedeelte ook nog kunnen doen om echt in de praktijk gerichte aanwijzingen te krijgen over wat er nog beter kan.

Evelien Vugs

flexibel

Deze workshop stond al een tijdje op mijn verlanglijstje. En wat was het leerzaam! Alles wat je maar wilt weten over journalistiek fotograferen komt aan bod.
Ondanks dat online leren iets minder gezellig is, heeft het ook z’n voordelen. Je bent wat flexibeler in het indelen van je tijd, je hebt geen reistijd en kunt de opdrachten maken en leren op momenten dat het jou het beste uitkomt.
Marieke is een fijn persoon, legt duidelijk en geduldig uit en geeft opbouwende kritiek waardoor je heel anders leert kijken naar je eigen fotografie. Heel prettig is de persoonlijke benadering waardoor je veel leert over je eigen valkuilen.
Marieke, superbedankt voor alle tips en feedback!

Gea de Boer

geïnspireerd

Wauw…..wat een super leerzame workshop heb ik gevolgd bij Marieke! […]
Door Corona waren we helaas niet in de omstandigheid om ‘live’ te leren, maar ook online ging dit prima. Marieke vertelt veel over haar eigen ervaringen en de training is echt gericht op de journalistieke manier van fotograferen. Echt wel een vak apart…. maar met de tips en voorbeelden die je krijgt en de duidelijke uitleg van Marieke kun je heel goed met de opdrachten aan de slag. Daarna is ze kritisch als je samen kijkt naar wat je gemaakt hebt. Haar ervaring uit het onderwijs helpt om dat op een positieve manier te brengen waardoor je extra geïnspireerd wordt om hier verder mee aan de slag te gaan. […]
Mocht iemand nog twijfelen…? Niet doen……gewoon boeken! Wedden dat ook JIJ geïnspireerd wordt!?

Arieta van Leur

Meer recensies

< mooie woorden, ontvangen na verschillende Get Reals

Foto’s door © Marieke Zwartscholten | Foto’s Get Real en Doc20 door © Ja’eli van Beveren , © Gaby Ermstrang, © Mitzy Geluk en © Peter Geluk | Niet gebruiken zonder toestemming.