Get real workshop

Een intensief traject om journalistiek/ documentair beter te leren fotograferen

Get Real Workshop

Ben je professioneel fotograaf en wil je je journalistieke/documentaire fotografie verbeteren?

Word je vaak geroemd voor je momentfoto’s, maar wil je hier graag meer controle over krijgen?

Wil je leren van een awardwinnende, documentair fotograaf, met veel ervaring als mentor en in het onderwijs?


De Get Real Workshop richt zich 100% op verbetering van je journalistieke/documentaire fotografie en alle persoonlijke uitdagingen die daarbij horen.
Om optimaal te profiteren van de workshop, is hij uitgesmeerd over ongeveer twee maanden, waarbij er vanaf het moment van aanmelden ook nog eens een jaar toegang is tot de online Get Real Training.


De Get Real Workshop in het kort:

 • een traject van ongeveer 6 weken
 • 4 of 5 deelnemers
 • 2 live dagen: eerste dag theorie en fotograferen en laatste dag eigen sessies bespreken
 • tussendoor 2 of 2,5 ochtend videobellen
 • en zelf eigen sessie fotograferen
 • besloten Facebook-groep
 • investering: € 1185, excl. BTW
 • incl. 2x lunch en 2x avondeten
 • vanaf aanmelding een jaar toegang tot online Get Real Training

Stuur me gerust een berichtje voor de nieuwe data.

Onder de foto’s staat meer informatie.

Je kunt me een mail sturen, als je wilt deelnemen aan de Get Real Workshop.

Logische vragen

Het programma is:

De eerste dag (in Woerden/Kamerik):

 • 9u kennismaken
 • 10u theorie
 • 13u lunch
 • 14u demonstratie
 • 15u fotograferen, incl. avondeten
 • 20u nabespreken met drankje (tot 21u)
 • Daarna 2/2,5 ochtend videobellen (1,5 uur pp), waarschijnlijk op donderdag: alle bestanden van eerste dag bespreken.

Vervolgens zelf op eigen gelegenheid een sessie fotograferen en selecteren.
Dit kan alles zijn: bruiloft, gezin, geboorte, uitvaart, bedrijf, enz. (evt. in opdracht.)

De laatste dag (in Woerden):

 • 10u bijpraten over fotografie
 • 11u sessies bespreken
 • 13u lunch
 • 14u sessies bespreken
 • 16u slideshow maken
 • 17u presentatie en nabespreking
 • 18u samen eten en workshop afsluiten

Bovenstaande tijden en plannen kunnen nog enigszins gewijzigd worden.

De eerste en laatste dag zullen plaatsvinden in Woerden/Kamerik.
Tussendoor gaan we videobellen en dat kunnen we doen waar je wilt.

 • Ruim 80 deelnemers aan de Get Real gingen je voor en waren laaiend enthousiast.
  Daarbij werd onder andere waardering uitgesproken voor de veilige leeromgeving die ik steeds weer wist te creëren. In deze link vind je de slideshow, die een idee geeft van de eerdere Get Reals. Onderaan deze pagina vind je recensies van fotografen, die al de online training hebben gedaan. Over de eerdere Get Real varianten heb ik ook zeer enthousiaste reacties ontvangen; een gedeelte daarvan staat op de Facebookpagina van de Get Real Workshop.
 • De video’s bevatten alle kennis, die ik in mijn loopbaan als fotograaf heb opgedaan, al fotograferend, maar ook bijvoorbeeld bij de Foundation Workshop in Texas (georganiseerd door Fearless Photographers) en een jaar lang mentoring bij Tyler Wirken, inclusief het samen fotograferen van een gezin en van een bruiloft.
 • De presentatie die ik voor deze training heb verfilmd, heb ik daarvoor ruim twintig keer live keer gegeven (ik begin er al jarenlang alle vormen van de Get Real mee) en steeds bijgeschaafd, waardoor de video’s mijn kennis en ervaring nu optimaal overbrengen.
 • Met mijn fotografie heb ik in de loop der jaren veel waardering gekregen van klanten, van juryleden bij wedstrijden (awards), ben ik zelf meermaals jurylid geweest (o.a. bij Fearless Photographers, de Masters of Wedding Photography en This is Reportage), ben ik spreker geweest bij verschillende events (zoals van de Masters, Moment Design, Konpoli en het door mijzelf georganiseerde seminar Doc20) en kreeg ik bijvoorbeeld veel waardering voor mijn documentaire verslag van de Foundation Workshop.
 • Door jarenlange ervaring in het onderwijs, snap ik hoe ik ervoor moet zorgen dat je uitgedaagd wordt, maar niet gefrustreerd raakt. Van deelnemers heb ik begrepen dat dit een groot verschil maakt: dat een fotograaf goede foto’s maakt, wil niet zeggen dat diegene het ook over kan brengen.
 • Mijn positieve instelling: je doet vast al heel veel goed en ook daar kijk ik graag naar (daar leer je namelijk ook van!).

Voor de fantastische communities van This is Reportage en This is Reportage: Family ben ik (in het Engels) geïnterviewd door Alan Law. De podcast kun je hieronder luisteren of via: Spotify, Amazon Music, Google Podcasts, iTunes/Apple Podcasts en YouTube.

Dit heb ik jarenlang aan fotografen gevraagd, die zich hadden aangemeld.
Een greep uit hun antwoorden:

“Ik wil me verder ontwikkelen, niet stil blijven staan en me vooral gaan richten op het stukje dat ik verreweg het leukste vind om te mogen doen. Een verhaal vertellen met alle emoties die daarbij komen kijken.”

“Om verder te komen in het fotograferen en meer te leren betreft journalistieke fotografie.”

“Ik wil blijven groeien.”

“Om ondergedompeld te worden in fotografie. Om te oefenen oefenen oefenen. Om samen met andere fotografen samen te werken en van elkaar te leren.”

“Omdat ik er enorm van hou om mezelf te ontwikkelen, te groeien, nieuwe inzichten te krijgen, een schop onder mijn kont te krijgen, me te ontplooien, de focus goed te leggen…”

“Ik wil al jaren meer documentair gaan werken, en het lijkt me fantastisch als iemand met mij meekijkt, mij die vragen stelt waardoor ik verder kom om dat nu eindelijk handen en voeten te geven.”

“Ik wil mezelf blijven ontwikkelen en het idee van in een groep met collega’s ondergedompeld en uitgedaagd te worden spreekt me erg aan. Ook leerzaam en nuttig om feedback van jou en de anderen te krijgen. Ik weet zeker dat ik alle kennis in mijn geboortefotografie en day in the life kan toepassen.”

“Omdat ik je een beetje ken en erg veel waardering voor je heb als mens en omdat ik denk dat je heel eerlijk bent.”

“Een betere versie van mijzelf worden op fotografiegebied.”

“Ik hoorde hele positieve verhalen over deze workshop, plus dat ik jouw werk natuurlijk ook heel tof vind.”

“Ik zou graag mijn bedrijf meer laten groeien en bloeien en merk dat mijn eigen onzekerheid een factor is die daarbij in de weg staat. Ik vind heel veel fotografen beter dan mijzelf :-)”

“Omdat ik denk dat het een heel goede duw in de goede richting kan zijn, en er voldoende ruimte is voor iedere afzonderlijke deelnemer om zijn eigen dingen aan te pakken uit mijn comfortzone komen; schop onder mijn kont.”

“Omdat ik jouw foto’s erg goed vind, omdat ik maximaal 5 deelnemers een fijne, kleine groep vind en omdat ik denk dat jij me een stap verder kunt helpen in de groei die ik graag wil.”

“Om mezelf te ontwikkelen, om te ontdekken en te ervaren, om te leren van de andere deelnemers. Ik zou graag in de toekomst een beter gevoel/verhaal willen delen via beeld. Het liefst wil ik met die beelden kunnen confronteren als dat nodig is. Mensen aanzetten tot nadenken en ze een kijkje geven in een leven van een ander.”

“Ik wil meer zelfvertrouwen krijgen als fotograaf.”

“Het voelt als nu of nooit. Ik ga groeien of stoppen. En ik wil heel graag groeien maar daar heb ik handvatten voor nodig. Die hoop ik te vinden hier.”

“Wil graag meer echte momenten vastleggen.”

“Omdat ik een schop onder m’n kont nodig heb om verder te komen, mezelf uit te dagen en verder te ontwikkelen en omdat ik al van meerderen hele positieve verhalen heb gehoord!”

“Ik wil zo ontzettend graag de stap zetten naar foto’s die een echt verhaal vertellen van de dag. Foto’s die je raken, omdat het zulke pure momenten zijn. Echt.”

“De journalistieke en documentaire fotografie trekt mij enorm. En jouw workshop klinkt zo onwijs gaaf! Hoor er super verhalen over en met alles wat ik lees denk ik: dit is de workshop waarmee ik kan groeien. Want dat is wat ik zo graag wil: groeien in dit prachtige vak en hele waardevolle reportages maken.”

“Ik volg je werk al een hele tijd, en heb al vaak met de muis boven de apply-knop gehangen. Ik heb je ontmoet en je bent echt een warm persoon en ik vond de manier waarop je kritiek leverde echt geweldig. Positief en opbouwend. Ik heb thuis ook direct gezegd: ik ga de workshop bij Marieke doen om van haar te leren.”

“Ik heb veel goede verhalen gehoord over deze workshop. Marieke je lijkt me ook een toffe mentor/docent.”

“Omdat ik genoeg heb geïnvesteerd in cameraspullen. Daar kan ik de schuld niet meer aan geven (niet dat ik zo’n type ben). Ik heb door de jaren heen ook best wat seminars en workshops gevolgd maar het werd nooit echt persoonlijk. Ik denk dat me dat op dit moment het best vooruit kan helpen; persoonlijke feedback op wat ik doe en maak. Ik schiet inmiddels al tien jaar huwelijken. Maar ik zie ook nieuw talent voorbij schieten. Tijd voor een kleine upgrade! Ik hoop dat je me daarbij wilt helpen.”

“Ik denk dat je een fijne benadering hebt en dat ik veel van je kan leren. Ik vind het leerzaam om input en feedback te krijgen op hoe ik werk zodat ik stappen kan maken.”

“Ik ben heel kritisch op mezelf en ik pak dingen snel op, maar ik heb behoefte aan iemand die met me meekijkt. Verder vind ik het fijn dat je ervaring hebt met het geven van mentoring.”

“Omdat ik graag meer wil leren over documentaire/journalistieke fotografie om zo de beste foto’s te kunnen maken.”

“Ik wil leren van de beste.”

“Ik wil heel graag mentoring volgen omdat ik me altijd zo herken in je adviezen, ik bewonder je werk en je manier van kijken.”

“Ik hoop op een boost in energie om te groeien in de fotografie, vind het fijn (en erg spannend) dat er kritisch naar mijn werk gekeken gaat worden en hoop erachter te komen wat ik nog allemaal moet leren om verder te groeien.”

“Het is nu tijd om me verder te ontwikkelen. Ik doe mijn best in wat ik nu kan, maar ik denk dat het beter kan. Dat weet ik wel zeker.”

“Omdat ik ruwer wil worden, beter anticiperen, durven.”

“Ik wil mezelf graag verder ontwikkelen in de journalistieke/documentaire fotografie en wil graag meer verhaal terugzien in mijn reportage.”

“Verder groeien, ik sta stil.”

“Omdat jij Marieke toch wel de koningin bent in momenten vangen en op een prettige manier feedback geeft.”

“Omdat ik uit mijn comfortzone wil stappen.”

Absoluut!

“De investering dubbel en dwars waard. Het geeft een vette boost!”

“Deze supertoffe, inspirerende Get Real biedt zoveel meer dan alle andere workshops met “mooie plaatjes & trucjes”; hij verandert je kijk op fotografie compleet! Hij laat je groeien (en bloeien!) als persoon. Ik fotografeer nu bewuster, met minder ‘paniek’. Lieve Marieke, ik kan je niet genoeg bedanken voor deze wijze lessen op alle fronten. Je bent een prachtig mens en ik waardeer je eerlijkheid, oprechtheid en kwetsbaarheid. Ik geloof dat het eindelijk allemaal een keer echt is aangekomen en ga ermee aan de slag!”

“Ik wil je bedanken voor de fijne Masterclass! Het was best pittig en heel leerzaam. Hierdoor ben ik erachter, dat dit wel echt mijn soort van fotografie is; dat dit echt bij mij past. Ik zit nu vol ideeën en plannen en wil nu nog meer leren en verder hiermee!”

“De workshop is echt een aanrader als je jouw fotografie naar een hoger niveau wil tillen. Door de goede mix van info/uitleg – opdrachten – feedback een dikke booster!”

“De workshop is heel erg ’to the point’, zeer leerzaam en met een goede spanningsboog. Ik heb supermegaveel geleerd!”

De workshop die je de handvatten geeft om prachtige en krachtige journalistieke beelden te maken (ook als je daarvoor compleet uit je comfortzone moet). Hij zit bomvol info, waar je direct mee aan de slag gaat –> resultaat ziet —> nieuwe tips –> opnieuw praktijk –> weer feedback in fijne sfeer.”

“Heerlijk om weer ‘anders’ te kijken naar mijn werk! Confronterend, leerzaam en vernieuwend! Kwetsbaar durven opstellen en daardoor zoveel geleerd! BLIJ!”

“Met recht een Masterclass; bomvol tips, handvaten en feedback met heldere uitleg, zodat je daarna nóg beter weet waarop te letten voor nog mooiere documentaire foto’s!”

“Binnen twee maanden heb ik zoveel handvaten gekregen om met journalistieke fotografie aan de slag te gaan, dat het soms wat overweldigend is. Nu heel hard met het geleerde aan de slag!”

“Een leerzame en gezellige workshop, die inzicht heeft gegeven in het journalistiek fotograferen en het beoordelen van mijn foto’s. Het is erg leerzaam om in deze setting verplicht en gecoacht opdrachten uit te voeren.”

“Een geweldige, inspirerende en leerzame week. Om samen van elkaar te kunnen leren op een positieve en inspirerende manier is echt bijzonder. Het brengt mij verder als persoon en als fotograaf.”

“Het zit heel doordacht in elkaar; het brengt je een grote stap voorwaarts, inclusief maatwerk (het is geen eenheidsworst). Het had verdieping en ’training on the job’, die ik bij eerdere workshops en mentoring miste.”
Lia Zaal

“In zo’n korte tijd zoveel leren; dat had ik niet verwacht. En dan ook nog in een geweldige sfeer, met opdrachten die me uitdaagden.”

“De Get Real heb ik ervaren als een snelkookpan, waarin veel kennis, ervaringen en inzichten open en eerlijk gedeeld worden. Een veilige en fijne sfeer en goed opgebouwde en georganiseerde opdrachten zorgen voor een steile leercurve. Ik ga naar huis met een vol hoofd en plenty om mee verder te gaan.”
Mariska de Groot

“Ik zou de workshop op alle vlakken aanbevelen, zowel persoonlijk als zakelijk enorm inspirerend en leerzaam. Heel fijn dat er mensen de hele week met jouw proces meekijken.”
Sandra van der Meulen

“Ik vond de lange dagen en overnachtingen heel waardevol, omdat het een band schept, het ‘breekt’ je, zodat je persoonlijk ook jezelf tegenkomt. Ik heb zoveel geleerd!”
Mitzy van Linschoten

“Ik heb een jaar lang mentoring bij Marieke gevolgd. Ik heb al veel workshops en seminars gevolgd, maar de mentoring bij Marieke was zeker de meest leerzame van allemaal! Marieke ging op een hele rustige, duidelijke en motiverende manier op zoek naar mijn verbeterpunten. Vervolgens gingen wij samen bekijken hoe ik hieraan kon werken en heb ik dit toegepast in mijn reportages. Het samen nabespreken van deze reportages zorgde ervoor dat ik echt sprongen heb gemaakt in mijn fotografie. Daarnaast is Marieke een hele fijne ‘lerares’ die je oprecht verder wilt helpen en er alles aan doet om dit samen met haar ‘student’ te bereiken!”
Gonda Meurs

Wat een fantastische workshop! Marieke heeft (samen met Ja’eli) een hele fijne, goede en veilige sfeer gecreëerd waar je ook echt uit je comfortzone durft te gaan. In een week zoveel geleerd over journalistieke/documentaire fotografie én over mijn eigen valkuilen. Kan niet wachten om al het geleerde in de praktijk te gaan brengen bij mijn volgende bruiloft. Kortom: een workshop die ik echt bij iedereen aan kan bevelen.”
Esther Malmberg

“Oh, wat een bijzondere week! Van te voren toch mijn twijfels. Best veel geld, gaat dit echt iets toevoegen? Maar jeetje, het was het geld gigantisch waard. Marieke Zwartscholten heeft ons, in goed verdeelde blokken (waarbij ze duidelijk aangeeft dat ze geleerd heeft van vorige edities die veel te laat werden), helemaal volgepropt met kennis. De kracht zat hem daarbij in de herhaling. Foto’s kijken tot je erbij neervalt en bij elke foto nam ze evenveel tijd om kritiek te geven. Heel leerzaam. Bovendien vormt ze samen met Ja’eli van Beveren een superleuk (nog net niet komisch..) duo ;). Ik ga jullie aandacht missen en hoop er in de toekomst nog meer kans op te maken. Het was een superheftige midweek en nu voelt het alsof ik uit een droom ben gestapt en ik kan aan niemand goed uitleggen hoe het was. Alleen de Get Realers weten het….”

“In februari heb ik met vier andere deelnemers de “Get Real Workshop” (midweek) gedaan. Ik ben hier super enthousiast over. Marieke zorgt voor geborgenheid in de groep. Daarnaast krijg je veel informatie en ga je zelf aan de slag. Tijdens het fotograferen krijg je feedback en naderhand worden de gemaakte foto’s uitgebreid besproken. Dat heb ik ervaren als een ontzettend goede manier om veel te leren. Door de kleine groep is er veel tijd voor iedereen. De manier waarop Marieke feedback geeft vind ik ook erg prettig. Constructief en genuanceerd. Via deze review wil ik Marieke nogmaals bedanken voor de leerzame en superleuke week.”
Oliver Verheij

“Wat een geweldige ervaring was dit. Nadat ik Marieke live had ontmoet vorig jaar september wist ik zeker dat ik bij haar in de leer wilde. De manier waarop zij je begeleidt heb ik als enorm prettig ervaren. Ze legt precies de vinger op de juiste plek, om je zo naar een hoger niveau te krijgen. Ook hadden we gewoon een ontzettende gave groep.Twijfel je nog? Niet doen. Gewoon gaan doen. Dank je wel Marieke.”
Christie Broer-Agema

Nee, (nog?) niet.
Ik raad je wel aan om aantekeningen te maken. Je kunt me op pauze zetten, wanneer je wilt (een groot voordeel ten opzichte van de live Get Reals).
Bij één van de eerdere Get Real-groepen maakten de deelnemers minder tot geen aantekeningen. Van hen hoorde ik later dat ze daar spijt van hadden; uiteindelijk krijg je gewoon erg veel informatie.
Van andere deelnemers heb ik begrepen dat zij regelmatig hun aantekeningen nog even doornemen, vlak voor ze weer gaan fotograferen. En ook dat ze tijdens het fotograferen mijn stem in hun hoofd horen, maar dat is weer een ander verhaal.

Als je hier een specifiek idee over hebt, kun je natuurlijk even contact met me opnemen. Maar in principe lever ik deze diensten alleen aan degenen die mijn presentatie hebben gezien; live tijdens een eerdere Get Real of via de online Get Real Training. Dan heb je namelijk de goede basis om het maximale uit de feedback te halen, we spreken ‘dezelfde taal’.

Wil je even een mailtje sturen en aangeven welke mogelijkheden je zelf ziet? Dan denk ik graag met je mee.
Voor vergoeding van 1/3e van de investering, kun je kijken bij Werktuig PPO.

Ben je professioneel fotograaf, beheers je je camera, fotografeer je gedeeltelijk (of geheel) ‘zoals het is’, dus zonder situaties in scène te zetten en wil je daar graag meer controle over krijgen? Dan is de Get Real Training zeker iets voor jou!

Ik heb ook veel ervaring met het begeleiden van fotografen, die een andere focus hebben dan bruiloften of gezinnen, zoals geboortes en afscheid. Daarin neem ik natuurlijk ook mijn eigen ervaring mee als fotograaf.

Bij twijfel, kun je natuurlijk altijd contact met me opnemen.

Als je meer geïnteresseerd bent in 1-op-1 begeleiding, kun je me een mail sturen, zodat we samen kunnen kijken, hoe ik jou het beste kan helpen. Hier heb ik ook al veel ervaring mee.

Het is uiteraard ook mogelijk om alleen de online Get Real Training te doen.
Mocht je er daarna alsnog voor kiezen om de Get Real Workshop te doen, dan is de extra investering daarvoor na de training € 695 excl. BTW.

Ik ben benieuwd. Stuur je me een mailtje?

Recensies

Spierpijn & rust

Wat een gave ervaring was het om de Get Real bij Marieke te volgen! Een tsunami aan informatie en wat een superleuke groep hadden we (buikpijn van het lachen). Sinds de Masterclass hoor ik stemmen in mijn hoofd tijdens het fotograferen (om precies te zijn, Marieke’s stem ;-) ) en doe ik nóg meer aan gymnastiek (doe een stapje naar links, door de knieën, ren naar voren om hét moment te vangen, etc.). Tegelijkertijd geleerd meer rust te bewaren tijdens de shoot, wat een verademing. Omdat de insteek documentaire/journalistieke fotografie is, is het toepasbaar in zoveel situaties; zakelijke evenementen, bruiloften, familiereportages, uitvaarten, echt top. Dank je, Marieke!!

Sarina Uilenberg

Aanrader

Ik wilde betere documentaire foto’s leren maken en besloot om de Get Real te volgen. En wat een aanrader! Naast goede tips, praktisch aan de slag gaan, gaat het over veel meer dan alleen foto’s maken. Het gaat ook over wie jij bent als fotograaf, waar je tegenaan loopt en wat je wil zijn. Wat weerhoudt je om dichterbij te fotograferen en hoe kijk jij naar de wereld? Marieke is een heel prettige mentor die op een rustige manier haar visie geeft en voorbeelden uit haar eigen werk. Samen met andere cursisten ga je aan de slag en bespreek je jouw foto’s en hun foto’s en dat is van een grote meerwaarde. Nu een tijd later heb ik nog steeds warme contacten met het groepje waar ik in zat. En ik kan alleen maar zeggen dat dit voor mij een kickstart is geweest naar betere en meer waardevolle foto’s voor mijn klanten.

Roel Simons

Super leerzaam

Wauw wat een leerproces in sneltreinvaart! Tegelijkertijd wordt er voor elke cursist echt tijd genomen om te werken aan de doelen die gesteld zijn aan het begin van de workshop. Ook super leerzaam om dit traject juist in je drukke seizoen te plannen zodat je het geleerde direct in praktijk kan brengen. Niet alleen de workshop zit goed in elkaar, Marieke is een enorm fijn persoon en haar kwaliteiten als coach en haar roots in het onderwijs zijn echt een toevoeging in het begeleiden van de cursisten. Kortom echt een aanrader!

Ditta van Gent

Je kunt me een mail sturen, als je wilt deelnemen aan de Get Real Workshop.

Foto’s © Marieke Zwartscholten, © Ja’eli van Beveren en © Gaby Van Gerrisheim Ermstrang | Niet gebruiken zonder toestemming.