OBS De Pijler

Gezocht: 10 gezinnen met een kind op OBS De Pijler

Tien gratis fotobestanden!

Wie

Tien gezinnen, die een kind hebben op het hoofdgebouw van OBS De Pijler in Rotterdam, en door hun ouders naar school gebracht worden. Ik zoek gezinnen met verschillende culturele achtergronden.

Wat

Ik fotografeer je gezin in de ochtend zoals het is; er wordt absoluut niet geposeerd.
Uiteindelijk wil ik van elk gezin foto’s hebben vanaf het ochtendritueel (waarschijnlijk het ontbijt) tot voorbij de hand die Harry altijd geeft bij de ingang van De Pijler. Zo breng ik in beeld hoe kinderen met verschillende culturele achtergronden allemaal naar dezelfde school gaan. Ik ga onderzoeken of ik de series kan uitbrengen in een boek en/of er een tentoonstelling van regelen.

Wanneer

In de winter van 2019-2020 kom ik langs van ongeveer 7.00u (thuis; of later, als jullie later wakker worden) tot ongeveer 9.00u (op school). In het formulier kun je aangeven welke ochtend voor jullie handig is (maandag, dinsdag, donderdag of vrijdag).

Waar

Ik kom dus bij jullie thuis. Het is fijn als jullie huis in de ‘normale’ staat is en niet speciaal opgeruimd. Ik vind het belangrijk dat kinderen over jaren bij de foto’s zeggen: “Wat leuk, zo was onze woonkamer inderdaad!” en niet: “Oja, toen hadden mijn ouders het huis opgeruimd, omdat er een fotograaf kwam.”
Vervolgens ga ik met jullie mee naar school.

Hoe

We maken duidelijke afspraken over het gebruik van de foto’s.
Jullie krijgen als dank voor de medewerking gratis tien fotobestanden, die je naar wens kunt laten afdrukken of delen. Ik mag de foto’s overal voor gebruiken (website, social media, wedstrijden, tentoonstellingen, externe publicaties).
Je kunt je aanmelden via dit formulier (klik voor link). Na invullen zal ik een mail sturen en eventueel een afspraak maken voor fotografie.

Waarom

Met mijn foto’s wil ik positief nieuws brengen, in plaats van problemen laten zien.
Na het begin van dit millennium heeft de schooldirecteur, Harry Reitsma, er veel moeite voor gedaan om De Pijler een gemengde school te laten blijven, door in die periode met twee wachtlijsten te werken. Hij geloofde erin dat het voor iedereen goed was om kennis te maken met andere culturen. En het is hem gelukt!

Ik ben zelf acht jaar lang leerkracht geweest op De Pijler (tot 2009) en heb het succes van deze oplossing ervaren. Ook heb ik gezien dat Harry een betrokken schooldirecteur is, die ’s ochtends bij de deur veel kinderen een hand geeft. Ik vind dit heel bijzonder.

Tenslotte vind ik het fantastisch om het normale leven van gezinnen in beeld te brengen. Kinderen zullen later aan de hand van de foto’s terug kunnen voelen hoe het gezinsleven vroeger was, bijvoorbeeld met soms gehaast ochtendritueel, schoenen die niet aan wilden, zusjes die in de weg liepen, de weg naar school, enz. Naar mijn idee goud waard.
Ik ben één van de fotografen die dit soort fotografie – “Day in the Life”-fotografie – groot gemaakt heeft in Nederland. Mijn met awards bekroonde werk is op mijn website, social media en hieronder te zien.

Mijn talent om te fotograferen is aangewakkerd, toen ik leerkracht was op De Pijler en foto’s van spelende kinderen tentoonstelde in de hal. Meer informatie over mij is te lezen op deze pagina.

Met dit project wil ik deze factoren combineren. Ik doe dit op eigen initiatief, zonder opdrachtgever. Ik ben dan ook altijd bevoegd om het project aan te passen of te stoppen.
Na fotografie blijft het recht op de tien gratis fotobestanden uiteraard bestaan.

Hier en hier kun je lezen hoe Harry destijds tot zijn oplossingen gekomen is.

En in dit artikel staat duidelijk het succes daarvan omschreven.

Aanmelden

Als je graag gratis tien mooie foto’s van je gezin wilt en je kunt vinden in bovenstaande tekst, wil je dat het formulier van deze link invullen?

Recensies

Dierbaar

Zo mooi, zo dierbaar, je hebt het fantastisch gedaan!!

Damon Pijlman

Waardevol

De Day in the life reportage van ons gezin was ontzettend waardevol om te doen. Naast dat we terugkijken op een hele gezellige dag met Marieke, zijn deze foto’s ons heel erg dierbaar. We zijn zeker van plan om Marieke over een aantal jaar weer in te schakelen voor een Day in the life sessie!

Karin Boelhouwers

Geschenk

Super Marieke, wij zijn er onwijs blij mee, een geschenk voor het leven!

Isabelle Hattink

Foto’s © Marieke Zwartscholten | Bovenste foto door © Nynke de Jong | Niet gebruiken zonder toestemming.