loveshoot Den Haag beste trouwfotograaf Barendrecht

loveshoot Den Haag trouwfotograaf Barendrecht - Marieke Zwartscholten fotografie - blog - 005

Hoe kies je de beste trouwfotograaf? Waar moet je op letten? Wat is belangrijk? Dat is voor iedereen anders. Lees hieronder de belangrijkste criteria, tips en vergeet niet de actie, waarbij je een mini-loveshoot cadeau krijgt!

Het kan namelijk best lastig zijn om een bruidsfotograaf te kiezen, want je trouwt hopelijk maar één keer. Je weet misschien nog niet zo goed waar je op moet letten en… er zijn ongelofelijk veel trouwfotografen. En dat weet ik, want daar ken ik er veel van.

En daar zitten hele leuke, goede, grappige en gezellige fotografen tussen. We helpen en inspireren elkaar en vallen voor elkaar in, als het echt niet anders kan. Heel fijn.

Vind je het moeilijk om te bepalen wie je bruidsfotograaf moet zijn? Ik kan advies geven. Er zijn namelijk drie dingen cruciaal als je voor de keuze van je bruidsfotograaf staat.

1. Klik

De trouwfotograaf is de hele dag bij je in de buurt; dan is het belangrijk dat jullie een klik hebben. En iemand die voor het ene bruidspaar de beste trouwfotograaf is, kan met een ander bruidspaar ineens geen klik voelen. Voor beide kanten belangrijk.
Want waarschijnlijk is de huwelijksfotograaf er al op het moment dat je nog in je onderbroek staat om je mooiste kleding aan te trekken. Hij of zij probeert alles vast te leggen. En natuurlijk verschilt het per fotograaf hoe ‘aanwezig’ hij of zij is en hoeveel aanwijzingen er gegeven worden.

Ik probeer zelf zo min mogelijk op te vallen. Dat betekent bijvoorbeeld dat ik niet stoor tijdens de ceremonie en dat ik er op andere momenten voor zorg dat ik me meng tussen de gasten. Zo fotografeer ik alles echt zoals het is.

Maar ondertussen bouw ik ook een band op met het bruidspaar, wat al begint tijdens het kennismakingsgesprek. Die band is nodig om de mooiste foto’s te kunnen maken en om ervoor te zorgen dat jullie je bij mij op je gemak voelen. Daarbij ben ik heel rustig, maar vind ik het ook erg belangrijk om veel lol te hebben met elkaar.

Ik geef zo min mogelijk aanwijzingen. Hoogstens tijdens de fotoshoot stel ik wat vragen, maar dat zijn leuke opdrachtjes die ervoor zorgen dat jullie met elkaar bezig zijn in plaats van met de camera. Ik zal nooit vragen of je even in de lens wilt kijken (of erger nog: of je naar de camera wilt lachen); we gaan voor spontane, lieve foto’s. Lees hier meer over mijn werkwijze.

2. Fotografiestijl

Tussen al die trouwfotografen die ik ken, zie ik heel veel verschillende stijlen. Ieder heeft zijn eigen smaak.

Ik hou zelf van lichte, frisse foto’s, die natuurlijk en spontaan overkomen. Als je meer van geposeerde, ingeflitste foto’s houdt, dan heb ik verschillende collega’s naar wie ik je graag doorverwijs.
Want natuurlijk wil ik graag rekening houden met jullie wensen, maar ik krijg het alleen ECHT mooi, als ik zelf achter de compositie, gebruik van licht en nabewerking sta.

3. Budget

Als je net ten huwelijk bent gevraagd, zal het best een uitdaging zijn om in te schatten hoe duur alles is. Aan elk onderdeel van je bruiloft kun je vele duizenden euro’s uitgeven. Het is aan jullie hoe jullie dat verdelen en welke prioriteiten jullie daarin stellen. Laat je niet gek maken, niets hoeft. Alleen het ja-woord is essentieel, verder kunnen jullie het zo doen als jullie zelf willen.

Dat hebben mijn man en ik tien jaar geleden zelf ook gedaan. Het enige waar we nu spijt van hebben, is dat we niet geïnvesteerd hebben in een goede huwelijksfotograaf. De jurk hangt in de kast en verder heb ik alleen nog herinneringen aan de locaties, de mensen, de emoties, het eten, de speeches, enz. Maar die foto’s…

Afgelopen week heb ik mijn trouwalbum aan twee vriendinnen laten zien en wat vind ik het dan jammer dat we geen betere foto’s hebben. Want wat zagen we er prachtig (en ongerimpeld…) uit en wat waren er veel momenten die veel en veel beter over hadden komen, als ze gefotografeerd zouden zijn door een professionele trouwfotograaf. (Hiermee beledig ik trouwens niemand: wij hadden namelijk überhaupt GEEN trouwfotograaf…) Geen verkooppraatje dus, maar een persoonlijke tip: probeer de waarde van goede trouwfotografie in te zien met het oog op de (verre) toekomst.

Ik bied nu verschillende trouwpakketten aan, zodat mijn service ook binnen jullie budget past. Voor een paar honderd euro kan een fotograaf in mijn optiek geen goede service leveren, die begint bij een goede voorbereiding en eindigt bij het afleveren van een prachtig album. En  goede service en prachtige foto’s staan bij mij bovenaan!

Hoe kies jij jouw beste trouwfotograaf?

Ik heb drie tips, die kunnen helpen bij het kiezen:

1. Fotografiestijl Bekijk het werk (het portfolio) van de trouwfotograaf kritisch en stel jezelf een paar vragen: spreekt de stijl je aan, wordt er wel of niet geposeerd en wat vind je daarvan, zit er genoeg variatie in de foto’s, hoe is de nabewerking, levert de fotograaf ook mooi werk bij moeilijkere lichtomstandigheden? Kun je van een bruiloft meer foto’s bekijken dan alleen een paar van de allermooiste?

2. Budget – Past de prijs van deze huwelijksfotograaf binnen jullie budget? En zo nee, valt deze fotograaf dan af of valt er nog wat te schuiven binnen jullie budget? Als jullie helemaal weg zijn van het werk van een bepaalde fotograaf kan het een leuk idee zijn om het album cadeau te vragen aan de ouders of aan alle gasten, om het zo toch betaalbaar te maken.

3. Werkwijze – Tijdens telefonisch of mailcontact en tijdens het kennismakingsgesprek kun je voelen of er een klik is. Zoals ik al schreef: heel belangrijk, dus wees kritisch! Ervaringen van andere bruidsparen kunnen zeker helpen om te ontdekken of de werkwijze bij jullie past.

Cadeau!

De echte trouwdata worden nu steeds sneller gevuld met fantastische bruiloften, dus wacht niet te lang met boeken! Ik heb nu een actie voor bruidsparen die graag zeker willen weten dat ze mij kunnen boeken: je krijgt een mini-loveshoot cadeau als je vòòr het kennismakingsgesprek al besluit dat je mij als trouwfotograaf wilt boeken. Daarvoor wil ik wel eerst contact hebben gehad via de mail of telefoon, want we moeten natuurlijk wel weten of we een klik hebben! Bijkomend voordeel is dat we elkaar dan kunnen ontmoeten, als jullie al veel meer details over jullie huwelijksdag weten en als het lekker weer is.

Angela en Martijn waren al zo doortastend. Zij trouwen in april in Leiden en daar heb ik enorm veel zin in. Het kennismakingsgesprek vond plaats in Den Haag en de mini-loveshoot aan de Hofvijver:

loveshoot Den Haag trouwfotograaf Barendrecht - Marieke Zwartscholten fotografie - blog - 001 loveshoot Den Haag trouwfotograaf Barendrecht - Marieke Zwartscholten fotografie - blog - 002 loveshoot Den Haag trouwfotograaf Barendrecht - Marieke Zwartscholten fotografie - blog - 003 loveshoot Den Haag trouwfotograaf Barendrecht - Marieke Zwartscholten fotografie - blog - 004

Wil je meer informatie? Aarzel niet en neem gerust contact met me op via info@mariekezwartscholten.nl of 06 46632908.